27 January 2013

Cara Tukar Google DNS :Domain [Dot My] Bermasalah

Annyeonghasayo!



Rasanya dah start kecoh pasal tak boleh bukak blog dalam Family [Dot My].
Untuk pengetahuan anda, pihak AsiaHost sedang menaik taraf sistem mereka.
Jadi, pihak AsiaHost ada pesan suruh tukar DNS.
Jadi, kepada mereka yang tak jadi buat macam dalam Youtube yang AsiaHost bagi link, saya akan tolong anda! Jangan risau. hehehe


Tak berapa nak faham? Takpe. Sila ikut step di bawah.



1. Klik pada ICON WIFI yang berJIRAN dengan KALENDAR. [BULATAN MERAH]


2. Klik pada OPEN NETWORK AND SHARING CENTER


3. Klik pada WIFI anda yang telah di CONNECT [BULATAN OREN]


4. Klik pada PROPERTIES [BULATAN KUNING]
5. Akan keluar kotak yang ada [KOTAK BIRU] macam gambar di bawah


6. Jangan gelabah kenapa ada 2 gambar, sebab saya nak jimat print screen. hehehehe
7. Klik DUA KALI pada INTERNET PROTOCOL VERSION 4 [KOTAK BIRU]
8. Maka keluarkah kotak yang belah kanan tu. hehehehe
9. Klik pada [KOTAK PURPLE]
10. ISI sebijik macam dalam [KOTAK MERAH]
11.  TEKAN OK
12. Anda boleh PANGKAH semua kotak yang terbuka tadi.
13. SIAP!

Saya dah lama pakai Google DNS ni. Saya juga tak ada masalah nak aksess semua blog Family [dot My] ni. Sepanjang 2 3 hari ni saya banyak edit blog. Dan ok Alhamdulillah tiada masalah.
p.s: sebarang pertanyaan boleh komen ya :D

8 comments:

  1. bagus..nice sharing.. tapi diaorang still tak dapat bukak blog kita sbb belum tukar setting dns :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. lah, sedihnya tak dapat nak bantu diorang :(
      harap-harap video dekat youtube dapat membantu.

      Delete
  2. tau tak camane kalau guna broadband celcom..ada yang dah try buat cam kat atas tapi ade keluar error macam kena jadi admin dulu :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaf,saya tak tahu nak buat macam mana tapi saya akan try carikan.

      Delete
  3. kejap..bermkne..sape2 yg nk tgk blog yg ade .my ni..dorg la kene ubah setting DNS tu? mcm tu ke??

    sbb sy pakai wireless U tkde problem nk bkk pn..cme member2 yg guna b.band je yg tkleh view blog sy...

    means dorg la kene ubah DNS tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. diorang kena tukar DNS tapi untuk pengguna broadband yang guna modem maxis/celcom/digi, diorang tak boleh nak tukar DNS sebab setting dia lock. so,kena tunggu pihak AsiaHost selesaikan masalah ni.

      Delete
  4. yessss ! ! Mai dah dpt tukar tp just utk wireless je . . nie pun mai on9 guna wireless kt kolej . . kalo broadband, SAYONARA he lah jawab nya . . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, baru seronok nak berblog balik :)

      Delete

Sebarang pertanyaan, sila tinggalkan emel/link/fb/twitter anda.
Terima kasih sudi komen :D