30 January 2013

Doktor vs Pesakit


Annyeonghasayo!

Amik kau, banyak entri aku hari ni. hehehehe
Entri ni nak buat semalam lepas tengok Cinta Qaseh dekat TV3.
Kalau sesiapa perasan ada satu babak dimana doktor tak bagi ibu pesakit masuk.

Memandangkan saya ni bakal menjadi Doktor, nak bagi pandangan sikit.
Pesakit mestilah ada penjaganya kan?
Kalau nak diikutkan, kadang-kadang doktor tak bagi masuk.
Doktor suruh duduk dekat luar.
Lebih-lebih lagi time nak check pesakit.

Ok. Saya rasa sepatutnya kita bagi saja penjaga tu masuk.
Tetapi tetapkan beberapa syarat.
Contohnya, hanya dibenarkan beberapa orang sahaja masuk.
Dan jika doktor nak periksa pesakit, barulah suruh penjaga tunggu sebentar di luar.

Saya rasa sebagai seorang penjaga lebih-lebih lagi seorang ibu, mesti nak masuk.
Yalah, takut jadi apa-apa pada anaknya kan?
Seharusnya kita biarkan ibu itu masuk untuk jaga anaknya.
Tak salah pun. Saya nak bagi satu situasi.
Kalaulah anak tu umurnya tak panjang, ibunya pula tak ada disisi anaknya.
Mesti si ibu rasa bersalah sangat.
Jadi, untuk menghilangkan rasa bersalah, kita bagi ibu tu masuk.

Lagi satu, kadang-kadang ada juga nampak doktor yang tak mesra.
Saya teringat kata-kata seorang doktor, saya lupa namanya.
Beliau mengatakan "Doctor can be everything"
Yes. We can be everything.
Apa salahnya doktor tu bagi lawak jenaka untuk pesakitnya.
Nampak sikit ceria pesakit tu. Tak adalah muka moyok je.
Doktor ceria, pesakit pun ceria. Sakit pun dapat dilupakan.

Setakat ini sahaja, pandangan saya. Kalau andai ada salah silap, boleh tegur saya.
Saya ni bakal doktor, bukannya doktor. Jadi tak tahu sangat pasal hal prosedur di hospital.
Andai kata, ayat saya tidak elok, boleh bagi pandangan anda.

14 comments:

  1. Lepas geram post entry banyak2 eh..huhu..

    Betul tu..patutnye bagila ada penjaga..even sorang masa doctor tu check..atleast boleh la tolong pape kan..hmm..zaman sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, idea tengah membuak2 nak post.

      Delete
  2. setuju, pesakit pun mesti la nak org tersayang dekat dengan dia selalu, semamngat tu akan lebih utuk lawan sakit.

    bagi pendapat sampai lupa nak ucap salam,hihi

    singgah sini nak ucap tq sebab melalui komen awak la saya tau saya menang GA mailey, hihi. sebab saya akan buka komen dulu sebelum tgk post2 kt dashboard.

    ReplyDelete
  3. lagi stress pesakit dapat doktor yg susah sgt nak ceria ni kan..

    tenq inform saya ye ;)
    salam kenal

    ReplyDelete
    Replies
    1. doktor ceria, pesakit lupa pasal sakit. hehehe, salam kenal :D

      Delete
  4. di TAG :: http://www.maileyjayley.my/2013/01/segmen-lagu-favourite-saya-by-leeyana.html

    ReplyDelete
  5. hi thanks fllow,nice blog,btw jom join segmen 2013 sy,http://izza-sakura.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. sy nak tye sikit ekh,bukan ke iklan adverlet dy tkleh pasang sama dgn nuffnang ke?stahu saya nuffnang dy memg tkleh ada iklan adverlets

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih bagi tahu saya. baru tahu pasal hal ni. thanx a lot. salam perkenalan

      Delete
  7. Lor ye ke, gua rasa memang better tak bagi penjaga masuk sebab nanti myb mereka lagi bertambah sedih lihat anak mereka yang sedang sakit, mungkin la -.-'

    ReplyDelete

Sebarang pertanyaan, sila tinggalkan emel/link/fb/twitter anda.
Terima kasih sudi komen :D